A meghökkentő lundák

A lunda a madarak családján belül az alkafajták közé tartozik. Ezt a tengeri madarat lehetetlen összekeverni más fajokkal, teste zömök, szárnyai rövidek csőre pedig igen jellegzetes, úszóhártyás lábai pedig narancssárgák. A szemek körül egy piros kör, alatta hátrafelé pedig egy vékony, fekete csík található. A csőre és a lábszíne a nászidőszakban eltér a szokásos megjelenésétől.

A két nem kinézetre teljesen egyforma, kb. 30 centi magasak.  A fióka barna pehelytollakkal fedett az első három hétben, ezt nagyjából egy hónap múlva váltja fel a felnőtt tollazat. A fiatal madár az első tél alatt egyre jobban kezd hasonlítani a felnőttekre, de még kisebb, fakóbb színű, csőre sötétebb és hegyesebb, lábai pedig rózsaszínűek.

Az Észak-Atlanti területeken terjedt el, legjelentősebb populációi Izlandon (2-3 millió pár), Írországban, Skóciában, Skandináviában, Kanadában találhatók.

A lundák tengeri életmódot folytatnak, idejük nagy részét a tengeren töltik. A lunda jól alkalmazkodott a tengeri életmódhoz és a víz alatti halászathoz, gyakran 15 m mélyre is lemerül. Az elkapott halakat beszorítja a nyelve és a felső mandibula közé, így a csőrében akár 30 halat is raktározhat. Rövid szárnyaival hajtja magát a vízben, úszóhártyás lába csak az irányváltoztatást szolgálja. Csak szaporodás céljából jönnek a szárazföldre, akkor igyekeznek nehéz hozzáférésű füves lejtőkön, sziklafalakon, szirteken fészkelni. A lundák kolóniákban élnek és költenek. Általában a nyílt tengeren alszanak, csőrüket a szárnyuk alá dugva. A lundák hangos madarak, a költőtelepeken panaszos hangokat hallatnak. A párok együtt maradnak a szaporodási időszak végéig, monogámok, sokszor üldögélnek a fészek előtt. A szárazföldön a lunda általában sétál, csak néha fut. Nagyon kíváncsi és kevéssé ijedős madarak.

A lundák kolóniákban fészkelnek. A tojásokat földbe vájt fészekbe rakják (nyulak üregét is használhatják), általában füves területen, vagy sziklák alatt telepednek le. Több éven keresztül használhatják ugyan azt a fészket, ami 60-120 cm mély, tollakkal, fűvel és algával bélelt. A tojó egy darab, fehér, barna foltos tojást rak június-július környékén. Mindkét nem kotlik, 39-43 napig, a tojást az egyik szárnyuk alatt tartják és a testükkel melegítik. A fiókát apró halakkal etetik 40 napig, majd a szülők magára hagyják és visszatérnek a tengerhez, a fészket csak a következő év márciusában keresik fel újra. A fióka egy hétig koplal, majd leugrik a sziklákról a tengerbe táplálkozni. Repülni csak 49 naposan kezd el. A fiatal madarak 4-5 évesen lesznek ivarérettek. Egy évben csak egy fészekaljat nevelnek.

A lundák populációi csökkenőben vannak, veszélyeztetett faj. Ezzel feltehetően kapcsolatban áll a globális felmelegedés és a tengerek hőmérsékletének változása is. A szaporodási időszakon kívül a tengerekben élő állatok sokat szenvednek az olajszennyeződésektől, sokszor beleakadnak a halászhálókba és táplálékforrásaik is csökkennek az intenzív ipari halászat miatt. A világon jelenleg kb. 5 millió egyed él. Vigyázzunk rájuk!

lunda7
lunda-5
lunda-1
lunda-3
lunda-6
lunda-2

Hozzászólások

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

Azért használunk HTTP-sütiket (cookie) oldalainkon, hogy a legjobb felhasználói élményt tudjuk Neked nyújtani. Ha folytatod a weboldal használatát, anélkül, hogy letiltanád a böngésződben a sütik használatát vagy a "Rendben" gombra kattintasz, beleegyezel a sütik használatába.

Bezár