Koalát akarok! Olyan édesek!

Ezek a pici plüssre hasonlító szőrmókok imádnivalók! A nőstények kisebbek, a hímek nagyobbak,összességében 5 és 14 kg közé tehető a testsúlyuk. Ausztrália minden olyan területén megtalálhatóak, ahol elegendő csapadék van a kedvenc táplálékuk, az eukaliptusz megél az erdőségekben. Szinte mást nem is eszik, csak az eukaliptisz leveleit. Főleg éjszaka esznek, és a fennmaradó időben sokat szunyókálnak, akár 20 órát is. A fák ágai között alszanak, csak hosszabb utak megtételére jönnek le a földre, egyébként akár fáról fára is átugranak. Egy koalamackó egyszerre csak egy utódot szokott világra hozni, 35 napos vemhesség után. Mindig nyári időszakban szülnek, ami a déli félteként december és március közé esik. A pici 6 hónapig az erszényben fejlődik és kizárólag anyatejen él. További 6 hónapig együtt maradnak, de ekkor már inkább anyu hátán utazik az utánpóltás.

A katang bennszülöttek által adott név tulajdonságukra utal, mivel igen keveset isznak, „nem ivó” névre keresztelték saját nyelvükön. Az viszont tévedés, hogy mackónak hívjuk, mert a koala a medvék családjába nem tartozik be, az erszényesek közé tartozik.

Sajnos az utóbbi időben az egyre növekvő számú lakosság mezőgazdasági célokra átalakítja a koalák élőhelyét, ezért jelentősen visszaszorul az állatkák élettere és ezáltal a populációjuk is, ezért veszélyeztetett és kihalás közelébe kerülő fajnak számít hamarosan.

Európában mindössze 9 állatkertben csodálhatjuk meg őket, mert egyoldalú táplálkozási igényeik miatt tartásuk igen költséges, de természetes élőhelyükön sokkal izgalmasabb megismerni őket. Irány Ausztrália!!

koal

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

Azért használunk HTTP-sütiket (cookie) oldalainkon, hogy a legjobb felhasználói élményt tudjuk Neked nyújtani. Ha folytatod a weboldal használatát, anélkül, hogy letiltanád a böngésződben a sütik használatát vagy a "Rendben" gombra kattintasz, beleegyezel a sütik használatába.

Bezár